Gemeente Amsterdam photoshopt groene daken

Sinds een jaar hebben wij een groen dak en daar zijn we erg blij mee: lekker warm in de winter en koel in zomer. Ook de gemeente is daar blij mee, want Amsterdam wil het aanleggen van groene daken graag stimuleren.

Toch is ons dak in de ogen van de gemeente kennelijk nog niet groen genoeg. De makers van de gisteren verschenen brochure MaxDak (pdf) vonden het nodig om met behulp van photoshop ons dak te voorzien van een batterij zonnepanelen. In de journalistiek is zoiets een doodzonde, maar de overheid vindt het blijkbaar geen enkel probleem om zonder toestemming of overleg met beelden te liegen. Wat zegt dat over de betrouwbaarheid van de rest van de brochure?

10 thoughts on “Gemeente Amsterdam photoshopt groene daken”

 1. Geachte mevrouw Postma en meneer Broekhuizen,

  Zoals we al telefonisch hebben besproken wil ik graag ook nog even op deze site reageren op uw bericht.
  Allereerst bieden wij namens de gemeente Amsterdam onze excuses aan voor het verkeerd gebruiken van deze foto. Ondanks het feit dat we de beelden die wij doorgaans in publicaties goed checken op het beeldrecht dat erop rust, zijn we er bij deze foto ten onrechte van uit gegaan dat u op de hoogte was van de publicatie en het feit dat de foto waar u op staat bewerkt is.
  Dat is niet gebeurd, en die fout ligt geheel bij ons. Het is niet onze bedoeling geweest dat bewoners die poseren voor een fotograaf in opdracht van de gemeente zichzelf ongevraagd terugvinden in een andere publicatie van de gemeente met waarin ook nog beeldbewerking is toegepast. Hiervoor nogmaals excuses.
  Voor wat betreft de opmerkingen over het waarheidsgehalte van het boekje en de studie MaxDak: we hebben in dit boekje inderdaad meerdere beelden bewerkt om de eenvoudige reden dat een aantal daken die erin omschreven staan nog niet bestaan in Amsterdam. Ook dat had duidelijk in de colofon vermeld moeten worden. We willen ze echter wel in beeld brengen om marktpartijen, huizenbezitters en andere geïnteresseerden op ideeën te brengen over hoe ze hun dak beter kunnen gebruiken.
  Met de studie MaxDak willen we bijdragen aan beter ruimtegebruik, duurzaamheid en meer innovatie. Het zou zonde zijn als de discussie zich nu beperkt tot de fouten die er zijn gemaakt in het beeldgebruik en niet meer gaat over de bijdrage die de overheid en marktpartijen kunnen leveren aan een leefbare stad. Hopelijk hoeven we over een paar jaar dit soort daken dan ook niet meer door fotomontage te laten zien, maar zijn ze echt gerealiseerd.
  We hopen dat u van dit foutieve beeldgebruik verder geen hinder ondervindt.

  Namens de gemeente Amsterdam, projectbureau Wibaut aan de Amstel,

  Bart Veilbrief
  Communicatieadviseur

 2. Beste Bart,

  Dank voor deze uitgebreide en eerlijke reactie. We twijfelen niet aan de goede intenties van de gemeente. Het verbaasde ons alleen ons eigen dak op deze manier in een officiële publicatie terug te vinden. Hiermee is verder voor ons de kous af.

  Bas Broekhuizen & Martine Postma

 3. Nounou, wat een heisa om een foto zeg. Alsof er geen erger leed bestaat! 🙁

 4. Hoeveel gras zou er nog groeien onder de zonnepanelen, volgens mij is dat helemaal geen realistische optie.

 5. Wat zegt dit dan over foto’s waarvan beeldrecht en uploader wél bekend zijn ? Kan daar maar prima ‘en pre-excusé’ mee gefotoshopt worden?!

 6. De fotograaf van de oorspronkelijke foto is netjes genoemd. Ik ben wel benieuwd naar de naam van de fotoshopper. Wat je er ook van vindt: die heeft toch ook recht op auteursrecht?

 7. Beste Bas,

  Sterk van je om de reacties van ‘Tamara’ en ‘Frank’ op je website te laten staan. Websites met zichtbare reactiemogelijkheid zijn vergeven van respectloze anonieme bijdragen. En natuurlijk op zich goed om misbruik van een foto aan de kaak te stellen!

 8. Zeer terecht de reachtie van dhr Broekhuizen. de foto schildert dhr Broekhuizen als zijnde dom af. wie plaatst er nou PV panelen op een grasmat en vlak naast een schoorsteen.

Comments are closed.